Spindelreparatie

Drie belangrijkste oorzaken van vroegtijdige uitval

Veel spindels zijn ontworpen voor minimaal 8.000 spindeluren. Dit is gebaseerd op gebruik met maximaal toerental en belasting.

Toch gaan ze vaak langer mee omdat ze niet altijd maximaal belast worden. Net als het onderhoudsschema van een auto is het noodzakelijk de lagers en de draaidoorvoer bij een draaimachine volgens schema tijdig te vervangen. Een draaidoorvoer moet vaak meerdere keren vervangen worden tijdens de levensduur van de spindel. Als dit niet gebeurt dan kan er lekkage ontstaan waardoor er koelwater in de spindel, lagers of in het spansysteem komt. Veel spindels vallen om deze reden vroegtijdig uit.

Damaged Spindle 1
Damaged Spindle 2
Damaged Spindle 3

Ook de interne koeling van spindels vragen om regelmatige reiniging. Door vervuiling en kalk- en vuilaanslag daalt het koelvermogen en worden vet en lagers warm, hetgeen weer ten koste gaat van de levensduur van de lagers. Veel spindellagers zijn levensduur gesmeerd, een constante temperatuur is daarom wenselijk. Naar mate het vet warmer wordt verminderd de levensduur van het vet en daarmee van de lagers en dus de gehele spindel. Een temperatuur verhoging van 20 graden kan de levensduur van het vet met 50 % verminderen.

Ook opnameconussen kunnen door afnemende spankracht of door het grote aantal automatische gereedschapswisselingen sneller slijten dan is voorzien. Hierdoor verliest de machine zijn nauwkeurigheid.

Demo

Spindeldoctor

    Zeilschip 40
    3991 CT Houten
    Tel. 0347 329 329
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons